LORTEMOR

Tavshedskultur

Foto Credit: Mads Trolle, taget i forbindelse med optagelserne til Lortemor

Jeg var i december beæret over at få lov til at skrive et gæsteindlæg hos Familie uden filter, som jeg kalder “det store forældre bedrag” 

 

Her er der et link til det indlæg. 

Gæsteindlæg: Det store forældrebedrag.

Da det lige kom frem, skrev flere pædagoger til mig at det var altså lige så meget forældrene som ikke ønskede at høre at deres børn ikke trives.

 

Har vi skyklapper på når det kommer til vores eget liv

 

Det korte svar er ja! 

Det lange svar er meget mere nuanceret, så den snupper vi. 

Vi har skyklapper på i rigtig mange forbindelser og de er en gave, fordi at de hjælper os til at holde f eks vores chefer og partnere ud. Det er en forsvarsmekanisme som beskytter det fællesskab vi har valgt. 

Grunden til det, er at vi er flokdyr og vi har brug for flokken for at overleve, det er naturligvis mere nuanceret end det, men vores instinkter vil hjælpe os til overlevelse. 

Fordi at bliver vi udstødt af flokken, er vi dårligere beskyttet imod farer og har sværere ved at finde føde og bygge huler. 

 

Hvordan passer det ind i nutiden? 

 

Det gør det, fordi at selvom huler og sabeltigeren er skiftet ud, så er det stadig de samme systemer som er med til at styre os.

Frygten for udstødelse ligger i os alle, jeg tror dog i højere grad i kvinder end mænd, det er dog jeg har nogen form for videnskabelig underbyggelse af.

 

Men som skrevet ovenfor så er vi flokdyr og vi ønsker ikke at gøre os uvenner med flokken, derfor lyver vi indimellem for at vi passer bedre ind, vi efteraber om man vil. Vi lyver for at beskytte os selv og den flok vi tilhører, fordi at sandheden kan udsætte os for fare.

Vi gør det ikke fordi at vi er dumme eller onde, men fordi at vi er mennesker.

 

Samtidigt vil vi altid have en tendens til at finde beviser på at vores overbevisning er den rigtige.

F eks vil jeg som hjemmepasser læne mig meget op at tilknytningsteorien, som langt hen af vejen understøtter mit livsstilsvalg. Også selvom at den gang vi tog denne beslutning aldrig havde hørt om tilknytningsteorien, havde jeg filosoferet mig frem til mange af de samme konklusioner. Jeg hørte faktisk først om tilknytningsteorien da jeg stod ved siden Ole Henrik Hansen i debatten tilbage i april 19.  

 

Og derfor vil pædagogen også som regel have tendens til at finde beviser for hvorfor at deres jobidentitet har en berettigelse og forældre med børn i institution vil ofte hægte sig på samme argumentation om hvorfor at det er bedst for barnet at være i institution. 

For har man ikke den overbevisning om at børnene har det godt, dér hvor de er, ville det jo være hjerteskærende at sende dem afsted.

Derfor overser vi tegn på stress og bilder os ind at det er alle de andre institutioner den er gal med også selvom at vidnesbyrd fra pædagoger, psykologer og forældre selv fortæller os noget andet.

 

Dette skriver jeg ikke fordi du skal melde dit barn ud, men for understrege, at hvis de er ting foregår i dit barns institution og du ikke ser dem, er du ikke forkert. 

Du er menneske med følelser, som gør hvad du skal, for at beskytte dig imod trusler.

 

Alligevel vil jeg opfordre dig, hvis du tør, til at lytte til denne podcast fra Den Anden Mødregruppe som omhandler tavshedskulturen i blandt personale i daginstitutioner, de er begge tidligere pædagoger og fortæller meget sårbart og åbent om deres oplevelser.

3-velkommen-til-vuggestuen-tavshedskultur

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

LORTEMOR